Uz osiguranje do uspješne i sigurne poljoprivredne proizvodnje

 

Kompanija “Dunav osiguranje” u saradnji sa “Agropresom|” predstavila je danas na radionici u Trebinju u manastiru Tvrdoš vinogradarima i  vinarima tog kraja usluge osiguranja  i informisala ih i o značaju zaštite  proizvodnje od brojnih rizika  izazvanih  klimatskim promjenama i štetama koje mogu prouzrokovati.

Generalni direktor “Dunav osiguranja” Banja Luka Bojan Popović rekao je tom prilikom da na ovom područuju osiguranje usjeva nije bilo naročito zastupljeno, ali da je u posljednjih pet godina došlo do pomaka.

“Intenzivno razvijamo ovu vrstu osiguranja i premija raste iz godine u godinu, ove smo uspjeli da ostvarimo premiju od 750 000 KM i očekujemo da će naredne godine biti duplo veća nego sada”, kaže Popović.

Ističe da na teritoriji Hercegovine imaju nekoliko velikih osiguranika, i da je uglavnom riječ o poljoprivrednicima koji imaju zasade višnje, ali i nekoliko vinara.

Cilj današnje radionice, kaže, je da im ukažemo na činjenicu da osiguranje nije trošak već investicija, i da će se njihov trud sigurno isplatiti, ukoliko svoju proizvodnju zaštite od brojnih rizika.

Istakao je da u saradnji sa Agrarnim fondom Grada Trebinja nastoje da poljoprivrednicima kroz projekte približe  usluge osiguranja, a velika prednost je i to što resorno ministarstvo subvencioniše premije sa 50 odsto.

Popović kaže da u saradnji sa tim fondom u Trebinju pripremaju ponudu osiguranja za narednu sezonu, koja će biti od velike koristi naročito manjim poljoprivrednicima.

Iako je u Hercegovini fokus na osiguranju vinograda, vinove loze, kako stabla tako i ploda, ali i same imovine, Kompanija Dunav,  takođe pruža i osiguranje ostalih voćarskih kultura, ali i stočnog fonda.

Popović ističe da je prošle godine visina štete samo na jednom zasadu pod višnjama iznosila čak 100.000 evra.

Jovica Piljević, direktor firme “Fruktika d.o.o.” iz Ljubinja kaže da imaju zasade  75.000 stabala višnje i da već tri godine osiguravaju proizvodnju u “Dunav osiguranju”.

“Prezadovoljni smo saradnjom i uslovima, prošle godine smo imali štete zbog ranog mraza i u cjelosti nam je Dunav osiguranje isplatilo sredstva, i to u roku od mjesec dana od berbe. Važno je da svi koji se bave ovim poslom znaju da nema uspješne poljoprivredne proizvodnje bez osiguranja. Od kada sam osigurao svoj trud mirnije spavam”, kaže Piljević.

Direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina navodi da taj fond nudi niz projekata podrške lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, i da je fokus podrške na malim poljoprivrednicma koji posjeduju manja poljoprivredna dobra.

“Cilj je da im pomognemo da uđu u ozbiljniju proizvodnju, i da ih afirmišemo u veće poljorivredne proizvođače”, kaže on i dodaje da je u poslednje tri i po godine iz budžeta Grada Trebinja kroz Agrarni fond realizovano 25 programa podrške, a uloženo 460.000 KM.

Dodaje da je iz lokalnog budžeta sa  1,2 miliona KM podržano preko 1.500 malih poljoprivrednih prozivođača u okviru otkupa prozivoda kroz brend “Hercegovačka kuća”, ali i kroz brojne programe.

“Imamo dva objekta koji otkuplju proizvode naših proizvođača kroz brend Hercegovačka kuća, u planu nam je širenje poslovne mreže objekata i u drugim gradovima Republike Srpske, kao i otvaranje objekta u Srbiji”, kaže Dutina.

Ističe da za narednu godinu pripremaju programe koji će podrazumjevati  podrške malim  poljoprivrednim proivođačima, koja će podrazumjevati i uključivanje osiguranja.

“Važno je da proizvođači imaju nekog ko će stati iza njihove poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je da  zaštitimo malog poljoprivrednog proizvođača koji nema mogućnost da krene u ozbiljniju proizvodnju, ali i da budžet grada Trebinja zaštitimo od neplaniranih troškova usljed nepogoda ili klimatskih promena. To možemo postići jedino saradnjom s osiguravajućom kućom”, kazao je on.

Ako nema  osiguranja, a desi se nepogoda kao što je to bio slučaj prošle godine, kada je veliki broj poljoprivrednika imao štetu od olujnog vetra, onda je jasno koliko je važno da se osigura proizvodnja i samim tim stvori mogućnost da se ta šteta naplati, kaže Dutina.

Direktor Vinarije “Tvrdoš” Tihomir Kuduz takođe je ukazao na značaj osiguranja jer su kako kaže, svjedoci sve učestalijih klimatskih promena te da su se zbog šteta koje su se dešavale  tri godine unazad odlučili da osiguravaju zasade.

Manastir Tvrdoš inače, poznat je i van granica Republike Srpske i regiona po proizvodnji crvenih vina, ali i bijelih, kao što je žilavka, čija godišnja proizvodnja dostiže 200.000 boca.  Vinarija Tvrdoš izvozi vina u 16 država sveta.

Agronom i vinar Igor Dabić upozorava takođe da su kimatske promene na području Hercegovine sve učestalije, naročito pojava ranih mrazeva i da se saradnja sa osiguravajućim kućama naročito “Dunav osiguranjem” pokazala kao neophodna i jedina prava žaštita za finansijska ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Goran Đaković iz Agropresa kaže da je cilj ovakvih skupova poput današnjeg u manastiru Tvrdoš da se poljoprivrednima ukaže na značaj osiguranja i da se informišu o tome kako funkciniše sistem osiguranja i koja su njihova prava i obaveze.

Više od 20 učesnika na radionici, a mahom vinogradari iz Trebinja i okoline dobar su primjer kako treba raditi, kaže Đaković.